Helyi közélet

2024.05.07. 20:00

Tarolt a Csonka autós osztálya az idei szakmai versenyek döntőin

A Szegedi SzC Csonka János Technikumból került ki az ország két legjobb autószerelője és a legkiválóbb autóelektronikai műszerésze. Egyetlen osztály diákjai hoztak el két első és egy második helyet a Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjéről – ilyen korábban soha nem fordult elő.

Timár Kriszta

Szinte házi verseny volt a Szakma Sztár Fesztivál autós szakmáinak döntője, egyetlen Csonkás osztályból hárman is kiemelkedően szerepeltek. Fotó: Török János

Két első és egy második helyezést hoztak el egyetlen osztály diákjai a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjéről. A Szegedi SzC Csonka János Technikumból került ki az ország két legjobb autószerelője és a legkiválóbb autóelektronikai műszerésze, ezzel az iskola történetének legnagyobb sikerét könyvelhette el.

Figura Szilárd  az autóelektronikai műszerész szakma sztárja lett. Első helyét már a verseny első, írásbeli fordulóján bebiztosította és azt a következő két körben is magabiztosan megőrizte. 

 Az írásbelin elektronikai áramkörökkel és az autó részegységeivel kapcsolatos feladatok voltak. Az eredmények alapján hatan jutottunk az elődöntőbe, ahol három gyakorlati feladatot kellett megoldani: volt hálózati hibamegállapítás, feszültségmérés és áramkör építés. A döntőben pedig egy Volkswagen elektromos gázpedálját és a részegységét kellett ellenőrizni, illetve a különböző vezetékek szerepét megtalálni 

– mesélte a fiatalember, aki a döntőben még egy plusz feladatot is elvégzett. Az egyik mérőműszernél ugyanis kiszűrte a zavarokat is – ha már a kezében volt egy nem tökéletesen működő berendezés.

Az autószerelők versenyében kettős Csonkás győzelem született. Pintér Tamás állhatott fel az országos verseny dobogójának legfelső fokára, Szetei Zoltán pedig második lett. Ráadásul a döntő előtt még pont fordított volt a sorrend, így a fiúk az utolsó pillanatban döntötték el egymás között az aranyérem sorsát. Az írásbeli forduló után a középdöntőbe jutott hét versenyzőnek hibakódolvasást, motor összerakást kellett többek között teljesítenie a győri Audi Oktatóközpontban. A három döntőstől pedig meglepő módon nem a szakmai területükhöz kapcsolódó tudást kértek, de végül az elektronikai alkatrészekkel való munkát is megoldották. Ahogy az olyan hátráltató körülményeket is, mint hogy az elődöntőben Zolit 26 perc után tájékoztatták, hogy már zajlik a verseny, a döntőben pedig az  utolsó fél órában kapta meg az utolsó feladatot tartalmazó lapot, amikor azt gondolta, már befejezett mindent.

A három fiatalember egyébként az utolsó, OKJ-s képzést adó osztályba járt. Nem csak ez az oktatási forma, de felkészítő tanáraik is nyugdíjba vonulnak, Győri Sándor, Kerekes Pál és Horváth Zoltán méltóképpen tudta ezzel az eredménnyel megkoronázni tanári pályafutását. A fiúk mindegyike természetesen kapott a verseny után állásajánlatot, egyelőre azonban nem állnak munkába, inkább szereznek még egy szakmát, aztán pedig az sem elképzelhetetlen, hogy egyetemre mennek. Vagy egy harmadik szakmával is bővítik a repertoárjukat a Csonkában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában